Eron Mühendislik
GES
Elektrik üretiminin geleceğinde durak noktalarında biri olacak güneş enerji santralleri (GES), günümüzde önem kazanmaya başlamış, dünyada ve Türkiye’de giderek yaygınlaşmıştır. Yenilenebilir ve temiz bir kaynak olması, kısa sürede kendisini amorti etmesi sebebiyle bu santraller yatırımcıların ilgisini kazanmış ve rağbet görmeye başlamıştır.
Güneş Enerji Santralinde Kullanılacak Modüllerin Belirlenmesi
Genelde kullanılan iki tip modül çeşidi vardır, bunlar; monokristalsiliyum ve polikristal silisyum hücrelerinden oluşur. Monokristal silisyum panelleri, polikristal silisyum panellerine göre verimi biraz daha yüksek, ancak fiyat olarak daha pahalıdır. Bu yüzden GES kurulumunda polikristal silisyum paneller daha çok tercih edilir.
Arazi Seçimi
GES için arazi seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Seçilen arazinin yıllık güneşlenme süresinin 6 saat/günden fazla, günlük radrasyon ışınımın yüksek olduğu yerler seçilmelidir. Ulaşımın zor olması işçilik ve taşımacılık maliyetlerini arttırabilir. Trafo merkezi seçilen arazinin 20 km sınırları içinde bulunmalıdır.
İnvertör Sayısı
İnvertör seçimi panel seçimi kadar önemli olup, voltajına uygun olmayan ve kalitesi düşük invertör seçiminde, teknik hatalar ve bozulmalar yaşanabilmektedir. İnvertör sayısı projenin büyüklüğüne ve seçilen markaya göre değişiklikler gösterecektir. Watt başına düşen ortalama birim fiyatı 0,20 - 0,25 cent civarındadır.
GES Kurulum Maliyetlerinin Hesaplanması
Arazi şartlarına göre çakmalı kazık konstrüksiyon veya beton ayaklı konstrüksiyon kullanabilirsiniz. Beton ayaklı konstrüksiyonlar çakmalı kazık tiplere göre %15 ile %35 daha pahalıdır. Maliyetleri invertörler ile hemen hemen aynı fiyatlardadır.
Enerji nakil fiyatları tesisin kurulacağı bölgeye göre değişiklik gösterecektir. Arazi durumuna göre çok yüksek veya düşük giderler olabilir. 1 MW’lık santral için ortalama 70.000$ civarı maliyet tutabileceğini söyleyebiliriz.
Geriye kamera güvenlik sistemi, tel çit kurulumu, yıldırımdan korunma (paratoner), çift yönlü veya tek yönlü sayaç, santral aydınlatma, kurulum izin giderleri gibi masraflar kalıyor.
Bu bahsettiğimiz bütün fiyatlandırmalar ortalama maliyeti göstermektedir, dolayısı ile değişiklikler gösterebilir.
5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’a göre
I Sayılı Cetvel (29/12/2010 tarihli ve 6094 sayılı Kanunun hükmüdür.)